Trafik kazası araç kullanan herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Bu noktada sizin hatanızın olabilme ihtimali kadar karşınızda bulunan sürücünün veya farklı dış etmenlerin de neden olduğu kazalar ortaya çıkabilmektedir. Kazaların sonucunda kişiler için önemli olan maddi hasarlar ortaya çıktığında ise yapılması gereken bazı prosedür işlemleri bulunmaktadır. Her sürücünün de trafik kazası ihtimaline karşın bu işlemler hakkında bilgi sahibi olması istenmektedir. Kazanın hemen sonrasında ilk olarak durum tespiti yapılmalıdır. Sürücü kendisi ve araçta bulunan kişilerin durumunu kontrol ettikten sonra kazada bulunan diğer kişilerin sağlık durumlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu noktadan itibaren eğer gerekli ise kişiler için ilk yardım süreçlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır. Ardından ise olay yerine ambulans çağrılması gerekmektedir. Eğer kazada herhangi bir sağlık sorunu yaşanmadıysa öncelikli olarak kaza yerinin ve kaza sonucu araçların durumunun fotoğrafının çekilmesi tavsiye edilmektedir. Söz konusu olan fotoğrafların çekilmesinin ardından gerekiyorsa trafiğin akışının kolaylaştırılması gerekir. Bunun için araçlar yol kenarına veya daha uygun yakın bir yere çekilmelidir.
Kaza Raporunun Tutulması
Kaza sonrası kişilerin yapması gereken şeylerden biri de kaza raporunun tutulmasıdır. Bu raporda kazanın nasıl gerçekleştiğinin detaylı bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Kaza raporlarının tutulmasında sürücülerin trafik polislerini çağırmasının zorunluluğu yoktur. Bu noktada raporlar hazırlanırken her iki sürücünün de onayının olması oldukça önemlidir. Dolayısı ile her iki sürücünün de kaza raporunda yazılı beyanının olması gerekmektedir. Söz konusu olan bu rapor iki kopya tutularak oluşturulur. Bu noktada sigorta şirketlerinin de sonradan sorun yaşamaması için bütün bilgilerin eksiksiz bir şekilde verilmiş olması gerekmektedir. Bu noktada kaza yerinin bilgileri, kazanın tarihi ve saati, kazaya karışan kişilerin bilgileri ve araç bilgileri gibi farklı hususların eksiksiz bir şekilde doldurulmuş olması gerekmektedir. Bununla birlikte kaza sonrasında araçların darbe veya hasar aldığı yerler belirlenir ve işaretlenir. İstenildiği durumlarda ise sürücüler kaza ile ilgili olarak yorumlarını ve görüşlerini de yazabilmektedir. Raporlar bu şekilde doldurulduktan sonra kullanılabilmektedir. Bu raporun doğru bir şekilde tutulması şarttır. Diğer türlü beklenmedik sorunlar karşılaşmanız gayet olası bir durumdur.
Trafik Kazasında Detaylar
Kazanın oluşumunda bazı özel durumlar için farklı şekilde işlem yapılması gerekebilmektedir. Sürücülerden birinin alkollü olması veya ehliyetinin olmaması durumunda gerçekleştirilecek olan işlemlerde farklılıklar görülebilmektedir. Bu noktada da sürücülerin bilinçli bir şekilde işlem yapması oldukça önemlidir. Bu tarz durumlarda trafik polislerinin çağrılması çok daha uygun işlemlerin yapılması için önemli ve gerekli olabilmektedir. Yapılacak olan işlemlerin ardından da kaza ile ilgili olarak sürücülerin yapması gereken farklı bir işlem gerekmemektedir. Bütün bu bilgiler ışığında trafik kazası sonrasında aşağıda aşamalara dikkat edilmelidir:
- Varsa yaralı tespiti yapılarak hemen ambulans çağrılmalıdır
- Kaza yapan araçların fotoğrafları çekildikten sonra araçlar uygun bir yere çekilmelidir
- Şayet herhangi bir uyuşmazlık yoksa kaza tespit tutanağı tutulmalıdır. Şayet bir şekilde uyuşmazlık mevcutsa trafik polisi çağrılmalıdır